Wanneer je ondernemers spreekt zal je vaak horen dat het belangrijkste wat ze hebben opgebouwd hun netwerk is. Binnen studenten leeft dit nog niet. Er wordt op scholen weinig tot geen aandacht aan geschonken. Dit is op zijn minst opvallend te noemen wanneer je mensen uit het werkveld er zo veel over hoort. Bij MyLeap willen we hier wel aandacht aan schenken.

De kracht van een netwerk

Wanneer je een groot netwerk hebt, heb je toegang tot meer kennis en expertise. Personen kunnen deze kennis en expertise delen met elkaar. Dit zorgt voor een enorme toegevoegde waarde. Ook voor het vertrouwen van mensen is het fijn om terug te kunnen vallen op hun netwerk. Wanneer je ergens tegenaan loopt is er altijd wel iemand waarmee je kunt sparren. Zo sta je nooit alleen. Dit draagt ook bij aan je persoonlijke ontwikkeling.

Zoals ik al zei wordt er tijdens de middelbare en hogere school naar mijn mening te weinig aandacht besteed aan het netwerken. Terwijl dit in deze fasen al heel belangrijk kan zijn. Denk maar aan het krijgen van je eerste baan na het afstuderen. Of het vinden van de juiste studie door te praten met mensen die de opleiding al hebben gedaan.

Arnold Schwarzenegger

Don’t ever call me a self-made man. I wouldn’t be here without the help of others

Soorten netwerk

Er zijn verschillende soorten netwerken. Een vriendenkring of je familie is het eerste netwerk dat je opbouwt. Deze kring is je persoonlijke netwerk. Wanneer je ergens tegenaan loopt zijn dit vaak de mensen waar je het eerste heen gaat om te praten.

Een ander soort netwerk is je digitale netwerk. Hier zul je een overlap tussen je persoonlijke kenniskring en je zakelijke relaties zien. Voorbeelden van digitale netwerken zijn Facebook, Twitter, Instagram of LinkedIn. Maar ook forums of een online community zijn vormen van digitale netwerken.

Het zakelijke netwerk is hetgeen waar ondernemers en mensen uit het werkveld over praten wanneer zij het hebben over een netwerk. Zakenrelaties bouw je op door bijvoorbeeld naar congressen of evenementen te gaan. Door in gesprek te raken met andere professionals en interesses te delen kunnen er hele mooie relaties ontstaan.

Hoe bouw je een netwerk op?

Er zijn heel veel manieren om je netwerk op te bouwen. LinkedIn is een online vorm van netwerken. Hier kun je mensen toevoegen waarbij je denkt dat jullie van toegevoegde waarde voor elkaar kunnen zijn. Wanneer je in het werkveld terecht komt zijn congressen en evenementen ook hele mooie kansen om nieuwe mensen aan je netwerk toe te voegen.

Wanneer je op school zit zijn er ook genoeg mogelijkheden om een netwerk te creƫren. Kijk in je klas naar mede-studenten waarvan jij denkt dat ze later een toegevoegde waarde kunnen zijn. Vaak gebeurt dit automatisch. Je gaat toch om met degene waar jij de beste klik mee hebt.

Netwerken bij MyLeap

Bij MyLeap zien we de waarde van netwerken in. Door een groep gelijkgestemden bij elkaar te brengen vormen we het eerste kring van zakelijke relaties voor onze talenten. Door elkaar te helpen bij de dagelijkse werkzaamheden wordt er een hechte groep gevormd. Deze hechte groep zal uitgebreid gaan worden. Zo zullen de talenten voor de rest van hun leven gebruik kunnen maken van kring dat ze bij MyLeap hebben opgebouwd.

Ben jij bewust van het belang van een netwerk? En wil jij investeren in je eigen ontwikkeling? Neem dan contact met ons op!